Sådan taler du med børn

Din første opgave er at fornemme, hvor meget indsigt barnet har i familiens alkoholproblemer.

Tag ikke for givet, at nogen har talt med barnet om problemerne og respektér, hvis barnet ikke vil tale om det. Faktisk behøver I slet ikke tale om alkohol. Det kan være mindst lige så stor en støtte at tale om de ting, barnet er optaget af eller interesserer sig for.

Hvis barnet selv nævner alkoholen, er det fint at tage emnet op. Husk dog at tilpasse dit sprog til barnets alder og modenhed. Vær opmærksom på, at mange børn ikke kender ordet alkohol. Brug i stedet barnets egne ord. Siger det ”øllerne” eller ”flaskerne”?

Fire gode råd til samtaler med barnet, der er parat til at tale om alkohol:

  1. Vær tydelig og troværdig
    Brug enkle formuleringer og ord og lad være at stille for mange spørgsmål. Fortæl i stedet barnet, hvad du ser og tænker, så I får hul på snakken.
  2. Styrk barnet
    Styrk barnets selvværd ved at vise tillid og anerkendelse. Denne snak kan være med til at gøre hverdagen mindre ensom og konflikterne mere overkommelige.
  3. Forklar om alkohol
    Fortæl barnet, at hun på ingen måde er ansvarlig for familiens problemer. Sig sandheden lige ud. Forklar, at hun ikke kan løse problemet, og at det heller ikke er hendes ansvar.
  4. Giv stabilitet og frirum
    Samværet og samtalen med dig er et frirum – en tiltrængt pause, hvor barnet kan lukke frustrationer, sorg og vrede ud, hvis hun ønsker det.

Du gør en mærkbar forskel

Når du tager initiativ til at gribe ind, sætter du noget i gang. Men du må ikke forvente mirakler. Ting tager tid. Hav tillid til, at du gør en forskel ved at give barnet og barnets forældre opmærksomhed og ved at lade dem mærke, at du ser dem. Det nytter at gribe ind – også selvom resultatet ikke umiddelbart er til at se.