Som forælder har du en afgørende rolle i at guide dine børn til gode alkoholvaner.

Data fra et dansk studie nemlig viser, at børn af forældre, der bakker op om de unges alkoholindtag, drikker mere og oftere end andre børn. 

Forældrene spiller derfor en afgørende rolle, hvis danske unges alkoholforbrug skal nedbringes.

Det er derfor vigtigt at have en god og tidlig dialog med sine børn om alkohol.

Men hvordan tager man så lige snakken, uden at det ender i skænderi, og at ens barn lukker i som en østers? 

Helle Evy Theede, leder af Barnets Blå Hus, samt uddannet familie- og psykoterapeut og chok/traume- og kropsterapeut, giver her fem råd til, hvordan du får en god dialog med dit barn om alkohol:

Fem gode råd til at tale med dit barn om alkohol

1. Sæt god tid af til snakken

Hvis dit barn bliver presset til snakken, kan det ende med, at han/hun lukker i. Sæt derfor god tid af, så du ikke behøver at gå lige på og hårdt, men i stedet kan begynde samtalen ved at tale om noget uden om emnet, som f.eks. de fællesskaber, dit barn indgår i. På den måde får du en fornemmelse af, om alkohol er en del af barnets fællesskaber.

2. Drop den løftede pegefinger

Kommer du med mange formaninger, kan det ende med, at dit barn gør det modsatte. Sørg derfor for at være nysgerrig og åben, så dit barn oplever, at I har et rart forum at tale i. Spørg ind til, om barnet har prøvet at drikke, og hvordan det var og vær interesseret i svarene, der kommer. Fortæl om rusmidler, hvordan de virker, og hvorfor det anbefales, at børn ikke drikker, og kom så med din holdning.

3. Gå en tur sammen

Nogle gange kan det være svært at tage samtalen, hvis man sidder overfor hinanden. Du kan derfor med fordel lave en aktivitet med dit barn, når du tager snakken. I kan f.eks. gå eller cykle en tur sammen.

4. Vær en god rollemodel

Dine handlinger taler højere end dine ord. Vis derfor, at hvis du drikker, så tager du ansvar for dit eget alkoholforbrug, så dit barn kan se et positivt forbillede for, hvordan man håndterer alkohol.

5. Hjælp dit barn ind i gode fællesskaber

Hvis dit barn giver udtryk for, at det er en del af hendes/hans nuværende fællesskaber at drikke alkohol, så vær på vagt og hjælp dit barn ind i fællesskaber uden alkohol f.eks. sportsaktiviteter eller musikgrupper, hvor barnet ikke risikerer at føle sig nødsaget til at drikke alkohol for at være en del af fællesskabet.

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside kan du læse mere om, hvorfor det anbefales, at børn og unge under 18 år ikke drikker alkohol.

Mere fest - mindre alkohol

Blå Kors sætter fokus på unges alkoholkultur. Se vores kampagnefilm og find fakta og statistikker. 

kan kristian drikke ud

Unge og alkohol

Læs mere om danske unges alkoholvaner
Læs mere