Jeg leger ikke længere mor for mine forældre

Terapi hos TUBA har lært Nikoline, at det er i orden at tænke på sig selv, og at hun ikke kan redde sine forældre, hvis de ikke selv vil.

Nikoline er lige blevet mor til en lille pige. Den nybagte mor vil gøre mange ting helt anderledes, end hendes egne forældre gjorde. Nikoline er vokset op i en familie, hvor både hendes mor og far har drukket i perioder af deres liv.

”Min datter skal ikke se de ting, jeg har set.”

Nikoline husker sine første fem leveår som gode og trygge med nogle forældre, der var varme, kreative og engagerede i deres børn. Hun har en storebror og har desuden haft to ældre halvsøstre, da både moren og faren havde en datter fra tidligere forhold.

Men så blev Nikolines mor og far skilt. Moren begyndte at drikke, efter hun var blevet kæreste med en alkoholiker. Nikoline og storebroren voksede op hos deres far og var hos deres mor i nogle weekender og ferier. Her husker hun især en nytårsaften, da hun var syv-otte år.

”Alle de voksne var fulde, og min mors kæreste ville banke min storesøster. Jeg prøvede at holde ham tilbage ved at trække i hans baglommer. Det endte med, at jeg satte mig på sengen og begyndte at græde, og så faldt de til ro.”

Det var første gang, Nikoline tænkte, at der var noget galt i de voksnes måde at opføre sig på. Men det blev langt fra den sidste.

”Min mor har mest drukket, når hun har haft nogle kærester, der drak.”

Hjemme hos faren var det heller ikke uden problemer. Der var meget skrappe regler, for hvad Nikoline måtte og især ikke måtte.

”Han havde et voldsomt temperament, og der var kæft, trit og retning. Men der var aldrig nogen begrundelse for, hvorfor reglerne var, som de var.”

Da Nikoline var omkring 14 år, kom hun så meget på kant med sin far, at hun flyttede hjem til moren, hvor der slet ingen regler var. Moren fik en kæreste, der var både alkoholiker og voldelig. Han var nedladende, og det endte også med at han slog Nikolines mor.

”Jeg gemte mig på mit værelse og lå vågen af skræk for, hvad han kunne finde på at gøre ved min mor. Jeg sov med en brødkniv under hovedpuden, fordi han var så utilregnelig. Han har engang slået min bror i gulvet.”

Nogenlunde samtidig blev Nikolines far skilt fra sin daværende kæreste, og han fik job som rejsemontør og var næsten hele tiden i udlandet. Og han begyndte at drikke i det skjulte.

”Han troede, han kunne skjule det. Men vi vidste det selvfølgelig godt og kunne fornemme, at han blev mærkelig. Han var ved at blive en person, jeg ikke kunne genkende.

I Polen mødte faren en kvinde, som han har taget med til Danmark og giftet sig med.

”De drikker begge to, de slås og snakker åbenlyst om deres sexliv. Det hele er blevet meget ubehageligt, og jeg har det bedre uden at være sammen med dem.”

Derfor har Nikoline ikke haft kontakt med sin far det seneste halvandet år. Hun kalder det en tiltrængt pause, der har givet noget ro.

”Det at få et barn har sat gang i rigtig mange tanker om, hvordan min datter skal vokse op. Det er ikke mindst mine forældres rolle som bedsteforældre, jeg tænker meget over.”

Nikoline er sikker på, at hendes mor bliver en mormor, der er der. Hun er holdt op med at drikke og har en fået en kæreste, der heller ikke drikker. Hun har det helt anderledes med faren.

”Jeg tvivler på, at han skal være en del af det. Han drikker stadig, og han er ikke længere den mand, jeg kendte.”

Til gengæld vil Nikolines nyfødte datter få både en farmor og farfar. Kæresten Christian har det, Nikoline kalder en rigtig familie.

”De har modtaget mig med åbne arme og interesserer sig for mig. De spørger, hvordan jeg har det, og hvad jeg laver. Når min egen far har kontaktet mig, har det kun været for at snakke selv.”

Det er blandt andet takket være terapien i TUBA, at Nikoline har kunnet slippe sin far.

”Jeg har lært, at det er ok at tænke på sig selv, og at jeg ikke kan lege forældre for min mor og far. Hvis de ikke vil reddes, kan jeg ikke gøre det.”